Kulde hår og hårtab alexa chung
© Anna Stokland

Derfor styrker kulden dit hår

Vinterbadning er populært herhjemme, og skal man tro nyere forskning, gør kulde ikke kun underværker for kroppen, men også for din hårvækst.

Kulde har længe været et tilbagevendende tema inden for skønhed og i særdeleshed sundhed. For eksempel har vinterbadning aldrig været så populært som i år, hvis man dømmer ud fra længden på ventelisterne til de forskellige vinterbadeklubber. Interessen for det kolde gys skyldes formentligt den følelse af velvære, der skulle sprede sig i kroppen efter en isnende dukkert. Når vi udsætter kroppen for et kuldechok, strømmer blodet ind mod de vitale organer og dernæst ud igen, hvorfor man nærmest kan mærke blodet bruse under huden. Det er denne proces, som har fanget skønhedsverdenens interesse, fordi det skulle hjælpe til med at filtrere og udskille affaldsstoffer fra blodet til fordel for blandt andet vores hud. Det er grunden til, at cryoterapi, en behandlingsform hvor folk frivilligt stiller sig ind i, hvad der ligner og føles som en oprejst kummefryser, er blevet populært, og denne skulle ifølge amerikanske undersøgelser også hjælpe til øget hårvækst på hovedet.

Kuldechok til håret

I USA udbyder man derfor også cryoterapi til håret, hvilket er godkendt af den amerikanske fødevare- og lægemyndighed FDA, som en behandling til at modvirke hårtab hos patienter i kemoterapi. Her bruges en særlig cryoterapi-hætte, der udsætter hovedbunden for ekstrem kulde. At kulde skulle sætte skub i hårvækst eller i hvert fald vedligeholde denne, bekræftes også af en amerikansk undersøgelse fra 2017, hvor man konkluderede, at kuldebehandling øgede hårvæksten hos patienter med Alopecia, der havde tabt håret helt eller delvist. I fire måneder brugte man kun cryoterapi på den ene halvdel af hovedbunden, og resultatet viste fornyet hårvækst i den behandlede halvdel, hvor den anden ikke viste særlige tegn på fornyet hårvækst. Dermed konkluderer undersøgelsen, at kulde har effekt på ny hårvækst.

Håndplukket til dig

Kuldebehandling derhjemme

Flere udenlandske mærker har allerede lanceret redskaber med kulde til hjemmebrug. Blandt andre har Babyliss sendt en iskold hårbørste på det amerikanske marked ved navn Pro cryocare the cold brush, hvis temperatur når ned til nul grader. Dette redskab er dog endnu ikke tilgængeligt i Danmark, men hvis kulde reelt har den effekt, som amerikanske studier viser, går der ikke lang tid, før vi ser behandlinger og produkter med kulde til håret herhjemme.

Indtil da, kan du med fordel afslutte hvert brusebad med et iskoldt skyl, så krop, hud og nu også hår kan få gavn af det kolde gys.

Håndplukket til dig