© zara

Så let tester du selv dit hårs sundhed

En smart DIY-test gør det meget nemmere at afgøre, om dit hår har det godt eller har brug for hjælp.

Er dit hår ofte filtret eller ser meget kruset ud, kan det være tegn på, at det har akut brug for hjælp – enten fra en god hårkur eller en mere permanent løsning i form af frisørens saks. Men er du i tvivl om, hvor sundt dit hår egentlig er, kan du faktisk selv analysere dig frem til det ved hjælp af denne smarte hjemmelavede test.

Håndplukket til dig

Test hårets porøsitet og sundhed

Har du et såkaldt porøst hår, betyder det kort fortalt, at skællaget på hårstrået står åbent, og dermed er hårstråene mere utætte end hårstrå med et lukket skællag, hvor hårstråets kerne er bedre forseglet. Porøsiteten kan for eksempel komme af slidsom varmebehandling eller at have fået farvet håret, men ses også hyppigere i nogle hårtyper end andre. Man taler derfor ofte om hårets porøsitet i forbindelse med krøllet hår, fordi jo flere krøller man har, desto flere vridninger er der på hvert hårstrå, og dermed potentiale for flere åbninger i skællaget, hvilket øger hårets porøsitet.

Er hårstråene porøse betyder det, at det kan suge mere væske ind fra bruseren, når du vasker hår. På sigt kan det give skader på håret, ligesom at de utætte hårstrå har sværere ved at holde på den pleje, du behandler håret med. Desuden giver de åbne skællag en mere ru overflade og mere friktion i håret, hvorfor du kan opleve, at håret filtrer mere, og at det ser mere kruset ud.

Sådan tester du selv hårets porøsitet

Har du mistanke om, at dit hår er mere slidt end normalt, kan du selv teste dets porøsitet ved hjælp af dette gamle trick, som kun kræver et glas vand og nogle hårstrå.

  • Red dit hår med en kam eller børste, og tag så nogle af de løse hår, som er faldet af under dine børstetag. Du vil få det mest præcise resultat med nyvasket hår, som ikke er dækket af plejeprodukter eller rester fra styling.
  • Læg derefter forsigtigt hårene på toppen af vandoverfladen i et fyldt glas vand, og hold øje med, om hårstråene flyder ovenpå vandet og langsomt synker ned, eller om de synker ned med det samme.
  • Er sidstnævnte tilfældet, betyder det, at dit hår er meget porøst, fordi hår med et åbent skællag hurtigt vil lukke vand ind, og dermed blive så tungt, at det synker. Hår med et sundt og forseglet skællag flyder i længere tid, da det ikke lukker vand ind i lige så hurtigt.

Sådan hjælper du porøst hår

Har du hår med høj porøsitet, kan du komme meget langt ved at begynde at fugte håret mere, da det vil hjælpe til at tætne håret. Prøv også at bruge en olieholdig hårkur, inden du går i bad. Prøv for eksempel en hårbalm, fordi denne nye slags kur gør, at dit porøse hår suger knap så meget vand til sig under bruseren. Husk desuden at være omhyggelig med at klemme så meget vand ud af håret som muligt, hver eneste gang du har været i bad.