© anna stokland

Sådan tæmmer du kruset hår

Kruset hår skyldes manglen på én vigtig ting, men med få enkle ændringer i dagligdagen vil du igen få smukke og velplejede lokker.

Kruset og ustyrligt hår er noget som mange af os kæmper med gennem både vinter og forår. Og det er noget så irriterende.

Det krusede hår skyldes de kolde temperaturer, der gør håret mere tørt – og som også giver mere elektrisk hår. Når håret bliver tørt, åbner skællagene på hårstråene sig, og dermed bliver hvert hårstrå mere ru i overfladen og filtrer sammen. Modsat et sundt og velfugtet hår, hvor hårstråene har en blankere overflade, der skaber knap så meget friktion, når de gnides mod hinanden. Manglen på fugt vil desuden få hårstråenes øverste lag til at udvide sig, fordi skællagene står åbent og trækker luft ind. Det giver hele håret et kruset look og gør de enkelte hårstrå mere skrøbelige med øget tendens til at knække.

Derfor skal de viltre lokker først og fremmest have masser af fugt, hvilket er nøglen til mindre kruset hår. Her kommer vores bedste fugtråd, så du på nemmeste vis kan dæmpe kruset hår.

Afhjælp kruset hår med fugt og mindre hårvask

Har du problemer med tørt hår, kan du forsøge at minimere antallet af ugentlige hårvaske ved kun at vaske håret to til tre gange om ugen. Hyppig hårvask stripper hovedbunden for de naturlige olier, som er med til at holde håret fugtigt, ligesom at det varme vand fra bruseren virker udtørrende på både hår og hud. Skru derfor ned for temperaturen, og husk at vaske med en fugtende shampoo. Du kan også forsøge dig med en såkaldt curl cleanser, der er særligt god til krøllet og porøst hår, da den renser håret mere skånsomt end en almindelig skummende shampoo.

kruset hår shampoo til kruset hår

Shampoo til kruset hår

DAVINES
Love curl cleansing cream
340 kr. Kan købes her.

Varmebeskyttelse til kruset hår

Tørrer du det våde hår med en hårtørrer, er det vigtigt, at du først kommer en varmebeskyttende spray i det korte hår eller i længderne af det lange hår. Ligeledes vil du få det bedste resultat ved ikke at blæse håret i alle mulige retninger, da friktionen kun giver mere krus og flere filtrede knuder.

Heat shield thermal protection bumble and bumble

Varmebeskyttelse til kruset hår

BUMBLE AND BUMBLE
Heat shield thermal protection mist
270 kr. Kan købes her.

Tør det krusede hår korrekt

Bruger du håndklædet til at tørre håret efter badet, er det vigtigt, at du ikke frotterer håret med dit håndklæde. For voldsom brug af håndklædet vil kun give mere kruset hår, knuder og knækkede hårstrå. Sørg i stedet for at klemme vandet forsigtigt ud af håret med håndklædet, og lad det lufttørre, eller tør det med hårtørreren på lav varme med en fugtende serum eller plejende hårolie i spidserne. Har du krøllet hår, kan du også prøve den populære plopping-metode.

Smoothing anti-frizz nourishing oil alterna

Olie til kruset hår

ALTERNA
Smoothing anti-frizz nourishing oil
419 kr. Kan købes her.

Frisér kruset hår med kam eller detangler

Kruset hår skyldes som sagt, at dit hår er tørt, hvorfor det også lettere knækker, når du med mange tag fører hårbørsten igennem det. Prøv at skifte din almindelige børste ud med detangler. Allerbedst er det at rede håret forsigtigt igennem ved hjælp af en kam eller en detangler i badet med rigeligt balsam eller hårkur i hele håret. Start fra bunden af håret, og arbejd dig langsomt op i længderne, da det minimerer risikoen for knækkede hårstrå.

detangler kruset hår

Detangler til kruset hår

MANTA
Original detangler brush
295 kr. Kan købes her.

Leave-in-conditioner er din bedste ven

Med kruset hår findes der især ét produkt, som gør den store forskel: leave-in-conditioner Det giver både fugt og er et effektivt stylingredskab til at tæmme kruset hår, så du igen får et lækkert og blødt hår.

En leave-in-conditioner bruges i hårets spidser, efter du har været i bad, og skal ikke vaskes ud bagefter. Har du ikke en, kan du ofte i stedet bruge en mængde på størrelse med en mandel af din almindelige balsam, som skal fordeles i det våde hår efter badet.

leave in conditioner living proof

Balsam til kruset hår

LIVING PROOF
No frizz leave-in conditioner
218 kr. Kan købes her.

Ekstra fugt

Både hovedbund og hårstrå vil have godt af en hårkur. Enten en, som skal virke i badet, eller en, som får lov at fugte hele natten, inden den vaskes ud næste morgen. Brug gerne din hårkur en til to gange om ugen.

hårmaske til kruset hår

Hårkur til kruset hår

RITUALS
Intense nutrition hair mask
149 kr. Kan købes her.

Håndplukket til dig