Kruset hår. sådan reder du tørt hår
© Anna Stokland

Sådan tæmmer du kruset hår

Kruset hår skyldes manglen på én vigtig ting, men med få enkle ændringer i dagligdagen vil du igen få smukke og velplejede lokker.

Kruset og ustyrligt hår er noget, mange af os (bogstaveligt talt) kæmper med at udrede om vinteren og i de første frostkolde uger af foråret.

Det skyldes de kolde temperaturer, som gør håret mere tørt – og som også giver mere elektrisk hår. Når håret bliver tørt, åbner skællagene på hårstråene sig. Dermed bliver hvert hårstrå mere ru i overfladen og filtrer sammen, modsat et sundt og velfugtet hår, hvor hårstråene har en blankere overflade, der skaber knap så meget friktion, når de gnides mod hinanden. Manglen på fugt vil desuden få hårstråenes øverste lag til at udvide sig, fordi skællagene står åbent og trækker luft ind. Det giver hele håret et kruset look og gør de enkelte hårstrå mere skrøbelige med øget tendens til at knække.

Derfor skal de viltre lokker først og fremmest have masser af fugt, hvilket er nøglen til mindre kruset hår. Her kommer vores bedste fugtråd, så du på nemmeste vis kan dæmpe kruset hår.

Håndplukket til dig

Afhjælp kruset hår med fugt og mindre hårvask

Har du problemer med tørt hår, kan du forsøge at minimere antallet af ugentlige hårvaske ved kun at vaske håret to til tre gange om ugen. Hyppig hårvask afrenser hovedbunden for de naturlige olier, som er med til at holde håret fugtigt, ligesom at varmen fra badet virker udtørrende på hår og hud. Husk også at vaske med en fugtende shampoo eller skift over til en såkaldt curl cleanser, som er særligt god til krøllet og porøst hår, ,fordi den renser håret mere skånsomt end konventionel og skummende shampoo.

kruset hår shampoo til kruset hår

Shampoo til kruset hår

DAVINES
Love curl cleansing cream
340 kr. Kan købes her.

Varmebeskyttelse til kruset hår

Tørrer du det våde hår med en hårtørrer, er det vigtigt, at du først fordeler fed olie eller varmebeskyttende spray i det korte hår eller i længderne af det lange hår. Ligeledes vil du få det bedste resultat ved ikke at blæse håret i alle mulige retninger, da friktionen kun giver mere krus og flere filtrede knuder.

kruset hår

Varmebeskyttelse til kruset hår

NILENS JORD
Heat protection spray
129 kr. Kan købes her.

Tør det krusede hår korrekt

Bruger du håndklædet til at tørre håret efter badet, er det vigtigt, at du ikke frotterer håret med dit håndklæde. For voldsom brug af håndklædet vil kun give mere kruset hår, knuder og knækkede hårstrå. Sørg i stedet for at klemme vandet forsigtigt ud af håret med håndklædet, og lad det lufttørre, eller tør det med hårtørreren på lav varme med fugtende serum eller olie i spidserne. Har du krøllet hår, kan du også prøve den populære plopping-metode.

kruset hår

Serum til kruset hår

CHRISTOPHE ROBIN
Anti-frizz rescue milk
249 kr. Kan købes her.

Frisér kruset hår med kam eller detangler

Kruset hår skyldes som sagt, at dit hår er tørt, hvorfor det også lettere knækker, når du med hastige tag fører hårbørsten igennem det. Prøv at skifte din almindelige børste ud med en kam eller detangler. Red allerhelst håret forsigtigt igennem ved hjælp af en kam eller en detangler i badet med rigeligt balsam eller hårkur i hele håret. Start fra bunden af håret, og arbejd dig langsomt op i længderne, da det minimerer risikoen for knækkede hårstrå.

kruset hår detangler

Hårbørste til kruset hår

TANGLE TEEZER
The wet detangled hair brush i millennial pink
104 kr. Kan købes her.

Leave-in-balsam er din bedste ven

Med kruset hår findes der især ét produkt, som gør den store forskel: leave-in-balsam. Det giver både fugt og er et effektivt stylingredskab til at tæmme kruset hår, så du igen får lækre lokker.

En leave-in-balsam bruges i hårets spidser, efter du har været i bad, og skal ikke vaskes ud bagefter. Har du ikke en, kan du i mange tilfælde også bruge en mængde på størrelse med en mandel af din almindelige balsam, som skal fordeles i det våde hår efter badet.

Balsam til kruset hår

LIVING PROOF
No frizz leave-in conditioner
208 kr. Kan købes her.

Ekstra fugt

Både hovedbund og hårstrå vil have godt af en hårkur. Enten en, som skal virke i badet, eller en, som får lov at fugte hele natten, inden den vaskes ud næste morgen. Brug gerne din hårkur en til to gange om ugen.

Kruset hår hårkur

Hårkur til kruset hår

KIEHL'S
Olive fruit deeply reparative hair pak
265 kr. Kan købes her.