Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Collagen pulver collagen tilskud © Phillip Messmann

Foto Phillip Messmann

Hvorfor er collagenpulver så populært?

Collagentilskud vinder frem som aldrig før, og derfor ser vi nu nærmere på, hvad collagen er, og hvordan du får en smukkere hud med hjælp fra collagen.

Vil du passe på din hud? Både den i ansigtet, men også den på kroppen, så er der god grund til at være opmærksom på at opretholde en af hudens vigtigste byggeklodser: collagen, også stavet kollagen.

I pulverform, i cremer og i behandlinger. Og over hele Instagram. I dag er de fleste nok stødt på navnet på det protein, som udgør 80 procent af vores hud og led, nemlig collagen. Skønhedsbranchen har længe været optaget af at skabe produkter, der bidrager til at øge og bevare indholdet af collagen i vores hud, da proteinet er med til at holde vores led smidige, neglene stærke og vores hud spændstig og fugtmættet. Omvendt får vi knirkende knæ og tør og krøllet hud, når collagen helt naturligt er på retræte.

Hvad er collagen?

I huden fungerer collagen sammen med et andet kendt protein, elastin, som en slags lim i bindevævet. Her danner fibroblastercellerne en gelé, der blandt andet er opbygget af collagen og elastin. Når vi har masser af collagen og elastin i huden, giver geléen fugtmættet og glat hud, fordi den lader overhuden – den hud, du ser i spejlet – hvile på en jævn og fast springmadras af collagen. Den spændstige madras er generelt et godt billede på collageners funktion i vores hud, fordi collagens tre peptidkæder ligger i en reblignende struktur og mest af alt ligner nettet i en springmadras. Jo mere collagen, desto bedre fungerer din huds ‘memory foam’, som når vi er unge springer hurtigt op igen.

Hvorfor mindskes hudens dannelse af collagen?

En af grundene til, at vores hud, efter vi er fyldt 30 år, føles knap så fast og fugtmættet, som dengang vi pustede fem lys ud på lagkagen, er, at vores indhold af collagen i huden falder med alderen. Niveauet daler fra 20-års alderen med cirka en procent om året, hvor sol, cigaretrøg, sukker, stress og forurening er mistænkt for at nedbryde vores indhold af collagen hurtigere, end huden kan nå at producere en tilsvarende mængde.

Hønsesuppe og C-vitamin giver collagen

På trods af masser af innovationer de seneste år er det stadig lidt af en udfordring for skønhedsbranchen at få sat fut i collagenproduktionen. Vi kan desværre ikke hælde collagen direkte ind i systemet, det er kroppen selv, der skal producere det. Men vi kan igennem collagentilskud eller cremer tilføre huden ingredienser, der er designet til at øge dens egen collagenproduktion. Når vi strør den daglige dosis collagen-fremmende-tilskud over chiagrøden, er håbet derfor, at tilskuddet vil øge niveauet af collagen der, hvor vi er i underskud.

Du kan efter sigende også øge collagenniveauet ved for eksempel at spise proteinholdige fødevarer, der indholder aminosyrer, som ligner dem, vores eget collagen består af.
Det får du for eksempel ved hyppigt at sætte disse på menuen:

  • æg,
  • bønner,
  • mejeriprodukter,
  • fisk og kød

Sidstnævnte er grunden til, at newyorkerne for et par år siden pludselig efterspurgte langtidskogte fiske- og kødsupper, fordi noget så umoderne som hønsekødssuppe skulle give god optagelighed af aminosyrer.

Hvad er collagentilskud?

Det bliver dog lidt bøvlet med al den langtidskogte suppe, og det kan derfor være en fordel at ty til skønhedsbranchens kosttilskud. Oftest står indholdet i kosttilskud beskrevet som at bestå af hydrolyseret collagen. Det betyder kort fortalt, at aminosyrerne er klippet op i meget små peptidkæder. Jo mindre molekyler, desto nemmere skulle de være at få igennem vores celler og ud i blodbanen, hvor effekten bør kunne aflæses i spejlbilledet efter et par måneders indtagelse. En anden fordel ved tilskuddene er, at de også indholder de vitaminer, som sætter skub i collagenproduktionen, for eksempel C-vitamin. Du skal dog indstille dig på et livslangt partnerskab med de forskellige tilskud, for når du stopper med at tage dem, aftager effekten gradvist.

collagen pulver oslo skin lab
imeeden collagen derma one kosttilskud

Collagentilskud

IMEDEEN
Derma one
920 kr.

Collagen smuuk skin
3
Collagen pulver cp puori
collagen led maske medicoline
1 / 1
COS_2012_14055-GM-INTENSE-PEEL-MASK-75ml-250-300kb-2-2-copy
COS_2012_Super-3-Booster-Vitamin-A-Anti-Wrinkle-Booster-1-copy
COS_2012_CRYOLAB_2020.08.289335-copy
1 / 1
Nage collagen
1 / 1
Mere om Skønhed? Få Costumes nyhedsbrev