Collagen pulver collagen tilskud
© Phillip Messmann

Hvorfor er collagenpulver så populært?

Collagentilskud vinder frem som aldrig før, og derfor ser vi nærmere på, hvad collagen er, og hvordan du får en smukkere hud med hjælp fra collagen.

Vil du passe på din hud? Både den i ansigtet, men også den på kroppen, så er der god grund til at være opmærksom på at opretholde en af hudens vigtigste byggeklodser: collagen, også stavet kollagen.

Håndplukket til dig

I pulverform, i cremer og i behandlinger. Og over hele Instagram. I dag er de fleste nok stødt på navnet på det protein, som udgør 80 procent af vores hud og led, nemlig collagen. Skønhedsbranchen har længe været optaget af at skabe produkter, der bidrager til at øge og bevare indholdet af collagen i vores hud, da proteinet er med til at holde vores led smidige, negle stærke og vores hud spændstig og fugtmættet. Omvendt får vi knirkende knæ og tør og krøllet hud, når collagen helt naturligt er på retræte.

Hvad er collagen?

I huden fungerer collagen sammen med et andet kendt protein, elastin, som en slags lim i bindevævet. Her danner fibroblastercellerne en gelé, der blandt andet er opbygget af collagen og elastin. Når vi har masser af collagen og elastin i huden, giver geléen fugtmættet og glat hud, fordi den lader overhuden – den hud, du ser i spejlet – hvile på en jævn og fast springmadras af collagen. Den spændstige madras er generelt et godt billede på collageners funktion i vores hud, fordi collagens tre peptidkæder ligger i en reblignende struktur og mest af alt ligner nettet i en springmadras. Jo mere collagen, desto bedre fungerer din huds ‘memory foam’, som når vi er unge springer hurtigt op igen.

Hvorfor mindskes hudens dannelse af collagen?

En af grundene til, at vores hud, efter vi er fyldt 30 år, føles knap så fast og fugtmættet, som dengang vi pustede fem lys ud på lagkagen, er, at vores indhold af collagen i huden falder med alderen. Niveauet daler fra 20-års alderen med cirka en procent om året, hvor sol, cigaretrøg, sukker, stress og forurening er mistænkt for at nedbryde vores indhold af collagen hurtigere, end huden kan nå at producere en tilsvarende mængde.

Hønsesuppe og C-vitamin giver collagen

På trods af masser af innovationer de seneste år er det stadig lidt af en udfordring for skønhedsbranchen at få sat fut i collagenproduktionen. Vi kan desværre ikke hælde collagen direkte ind i systemet, det er kroppen selv, der skal producere det. Men vi kan igennem collagentilskud eller cremer tilføre huden ingredienser, der er designet til at øge dens egen collagenproduktion. Når vi strør den daglige dosis collagen-fremmende-tilskud over chiagrøden, er håbet derfor, at tilskuddet vil øge niveauet af collagen der, hvor vi er i underskud.

Du kan efter sigende også øge collagenniveauet ved for eksempel at spise proteinholdige fødevarer, der indholder aminosyrer, som ligner dem, vores eget collagen består af.
Det får du for eksempel ved hyppigt at sætte disse på menuen:

  • æg
  • bønner
  • mejeriprodukter
  • fisk og kød

Sidstnævnte er grunden til, at newyorkerne for et par år siden pludselig efterspurgte langtidskogte fiske- og kødsupper, fordi noget så umoderne som hønsekødssuppe skulle give god optagelighed af aminosyrer.

Hvad er collagentilskud?

Det bliver dog lidt bøvlet med al den langtidskogte suppe, og det kan derfor være en fordel at ty til skønhedsbranchens kosttilskud. Oftest står indholdet i kosttilskud beskrevet som at bestå af hydrolyseret collagen. Det betyder kort fortalt, at aminosyrerne er klippet op i meget små peptidkæder. Jo mindre molekyler, desto nemmere skulle de være at få igennem vores celler og ud i blodbanen, hvor effekten bør kunne aflæses i spejlbilledet efter et par måneders indtagelse. En anden fordel ved tilskuddene er, at de også indholder de vitaminer, som sætter skub i collagenproduktionen, for eksempel C-vitamin. Du skal dog indstille dig på et livslangt partnerskab med de forskellige tilskud, for når du stopper med at tage dem, aftager effekten gradvist.

Collagenpulver og collagentilskud

Der findes tilskud i form af tabletter og pulver, som skulle øge din naturlige collagenproduktion ved hjælp af enten animalsk eller marint indhold.

LED-maske til hjemmebehandling

Skal dit collagen sendes i træningslejr derhjemme, skulle masker med LED-lys øge indholdet af det i huden. Masken skal indstilles på det røde lys, da denne lysfarve bliver skudt afsted i en bølgelængde, som sætter en collagenfremmende reaktion i gang i huden. Effekten kommer i kraft af lysbølgernes elektromagnetiske svinginger, som interagerer med det biologiske system i huden, på samme måde som fotosyntese fungerer. Dette fænomen kaldes for fotobiostimulation, og hvor planter med fotosyntese indfanger og bruger solens energi til at vokse, sætter lysets energi gang i huden ved at øge blodcirkulationen og iltningen, så huden fornyer sig hurtigere, og dermed fremmes elasticiteten og collagendannelsen.

Men bare rolig, selvom den sci-fi-lignende maske ser voldsom ud, gør det på ingen måde ondt, når du tre gange om ugen i omtrent 25 minutter per gang lader lysbølgerne gøre deres arbejde, imens du lukker øjnene og slapper af.

Hudpleje

Collagen og øgelse af denne er i mange år blevet fremhævet som en af gevinsterne ved at smøre med pleje, der indeholder A- eller C-vitamin. Derudover sætter det også skub i cellefornyelsen og dermed dannelsen af collagen og elastin, når huden peeles med for eksempel aha-syre. Det gøres oftest med en ansigtsmaske eller vædede syrepads som del af et kurforløb.

Solbeskyttelse er også en smørbar collagenhelt, fordi den skærmer for solens collagennedbrydende stråler. Smør derfor med daglig solcreme, hvis collagen også står på din ønskeliste.

Cryotherapy

De iskolde cryobehandlinger er nu også kommet til Danmark og er blevet populære for deres opstrammende effekt på huden. En effekt, som opnås ved (frivilligt) at stille sig ind i, hvad der minder om en oprejst kummefryser i menneskestørrelse. Kuldechokket sætter gang i blodomløbet, idet blodet søger mod de vitale organer, og her skulle affaldsstoffer filtreres fra, inden blodet igen strømmer tilbage til muskler og hud. Den kolde fornøjelse gør ifølge udbyderne underværker for kroppens evne til at reparere sig selv, og nu også for ansigtshuden og dens collagendannelse. Sidstnævnte foregår ved, at du hos One Thirty Labs selv holder en kold maske op til huden, hvor kulden ligesom i kroppen øger blodgennemstrømningen og sætter gang i cellefornyelsen og dermed også collagenproduktionen.

En behandling tager omkring 10 til 15 minutter, og der skal et par behandlinger til, førend du kan se den fulde effekt.

Ultherapy

Ansigtsløft uden kirurgi. Det kaldes ultherapy, fordi behandleren ved hjælp af ultralyd opstrammer udvalgte steder i ansigtet som for eksempel kæbelinjen eller løfter øjenbrynet. Først scannes de udvalgte områder, så behandleren er sikker på at ramme de rigtige hudlag med den varme energiudladning, som bagefter sendes ned i huden. Her varmer man punktvis de underliggende hudlag op, så de tvinges til at regenerere sig selv, og dermed øges collagenproduktionen, og de collagene fibre styrkes og trækker sig sammen – hvilket giver den opstrammende effekt, du vil kunne se i spejlet to til tre måneder senere. En behandling tager mellem 30 og 90 minutter, alt efter hvilket område der behandles.

Hos N’age tager en behandling af underansigtet 60 minutter, og den giver en varm og prikkende fornemmelse i huden undervejs, men til gengæld er der ingen restitueringstid.