Anholt bageri og gartneri
© Anholt bageri og gartneri

7 små kulinariske perler i Danmark, du skal kende

Fra et lille, lokalt ø-surdejsbageri til sprøde pizzaer to go. Skal du på tur i det danske sommerland, er her syv små lokale perler, som du ikke må gå glip af.

Anholt bageri og gartneri: Surdejsboller og kardemommesnurrer i idylliske omgivelser

Det startede med en stress-sygemelding og endte med en titel som virksomhedsejer og øboer.

I 2021 flyttede veninderne Solbjørk Kristine Buch, Albertine Nordby Rasmussen og Ann-Sofie Antonsen til Anholt med målet om at åbne et surdejsbageri og gartneri langt væk fra Københavns stress og jag. Det blev siden til Anholt bageri og gartneri, hvor du kan mæske dig i alt fra surdejsboller til kardemommesnurrer, mens du nyder stedets grønne omgivelser på den skønne ø – måske til en morgenmad eller frokost på stedets café. Og glem heller ikke at aflægge gårdbutikken et besøg.

Åbningstiderne afhænger af sæsonen, så tag et kig på deres Instagram-profil, inden du lægger vejen forbi.

Adresse: Det Hvide Hus, Østervej 6, 8592 Anholt
Læs mere her.

Kesses hus i Klitmøller: Søde og salte pandekager for enhver smag

I hjertet af Cold Hawaii finder du Kesses hus: en café, der serverer alle de slags pandekager, som hjertet kunne begære. Hos Kesses hus kan du både nyde en boghvedepandekage til frokost eller en sød pandekage til dessert – prøv eksempelvis pandekagen med håndpillede rejer, creme fraiche, rødløg, purløg og citron eller versionen med appelsinlikør, citron og hjemmelavet karamelsauce. Bagefter kan du passende tage en gåtur langs i området og langs stranden, der er et rent surfer-paradis.

Adresse: Bavnbak 4, Klitmøller, 7700 Thisted
Læs mere her.

Kislings: God kaffe og lækker frokost Sønderborg

Hunger du efter en solid kop kaffe eller en velsmagende mad, næste gang du er i nærheden af Sønderborg, bør du svinge forbi Kislings. På caféen er en kop kaffe ikke bare en kop kaffe – de besøger nemlig årligt forskellige farme, som de køber kaffer fra, for at få bedst muligt kendskab til alle dele af dyrkningen og fermenteringen, ligesom de selv udvikler alle deres risteprofiler. Til kaffen kan du nyde en simpel, men lækker morgenmad bestående af eksempelvis en surdejsbolle med ost, blødkogt æg og en croissant – og til frokost kan du sætte tænderne i lækre madder med eksempelvis tunmousse, kartoffel, æggesalat, rejer eller laks. Sørg for at få en plads i gårdhaven, som du finder bagerst i caféen, hvor grønne planter og loungemøbler er med til at danne rammen om en hyggelig stund.

Adresse: Perlegade 49, 6400 Sønderborg
Læs mere her.

Simons brød: Surdejslækkerier i Rønde

På hylderne hos Røndes lokale surdejsbageri, Simons brød, finder du blandt andet surdejsbrød med en saftig krumme og sprød skorpe, luftige croissanter, smagfulde foccacia og lækre kanelsnegle. Bag bagværket står Simon Lodberg, som sætter en ære i at arbejde med økologiske råvarer, lange hævetider og mel af høj kvalitet fra små møllerier. Trænger du til en kop kaffe, kan du med fordel nyde den to go udenfor i solen.

Adresse: Ebeltoftvej 54, 8410 Rønde
Læs mere her.

Den gamle købmandsgaard: Hyggelig café med gårdhave på Ærø

På Den gamle købsmandsgaard, der ligger på smukke Ærø, kan du i sommerhalvåret nyde et lækkert måltid i den hyggelige gårdhave blandt spiselige blomster og urter. På menukortet finder du retter sammensat af lokale råvarer, der giver en unik smag af området. Prøv for eksempel deres frokostkort af, hvor du kan sætte tænderne i alt fra burrata til rødbedecarpaccio og hummusbræt med hjemmebagt brød. Om morgenen kan du også stille sulten med lækre, lune boller med et godt lag tandsmør, ost og hjemmelavet marmelade.

Adresse: Torvet 5, 5970 Ærøskøbing
Læs mere her.

Brødre bageri: Pizzeria, øl to go og delikatesser på Bornholm

Er du af den overbevisning, at der ikke findes en bedre kombination end en sprød pizza og en kold øl på en varm sommerdag, skal du aflægge Brødre bageri i Tejn på Bornholm et besøg. Foruden lækre bagergodter som kardemommesnurrer og rabarbertærter kan du nemlig – fra klokken 17 – finde napolitansk pizza på menukortet. Bageriet forhandler desuden lækre delikatesser, øl og vin, og det kan varmt anbefales at tage måltidet med ned til Tejn Havn, som ligger et stenkast derfra.

Adresse: Nordre Strandvej 57, 3770 Allinge, Bornholm
Læs mere her.

Birkemosegaard: Gårdbutik med friske grøntsager og kød fra lokale slagterier

Siden 1968 har Birkemosegaard på Sjællands Odde drevet et økologisk og biodynamisk landbrug. Skal du holde sommerhusferie i nærheden, kan du med fordel køre forbi deres gårdbutik, hvor du finder alt fra oksekød af egen produktion og rugbrød fra Tir Bakery til friske grøntsager. Du kan desuden købe en såkaldt torsdagskasse – en ugentlig frugt- og grøntsagskasse, hvor Birkemosegaard sammensætter det bedste fra deres egne marker, og som du kan hente ved et af deres pick up-points.

Adresse: Oddenvej 165, 4583 Sjællands Odde
Læs mere her.