De bedste bøger og romaner i 2021

5 stærke fortællinger, du skal læse i din vinterferie

Det er koldt og gråt udenfor, så hvad er bedre end en varm kop te, et varmt tæppe og en god bog? Vi giver 5 bud på læseværdige romaner til din vinterferie.

Vinterferie er lig med afslapning og at give sig tid til at gøre de ting, man normalt ikke når i hverdagen.

Vi har fundet 5 skønne bøger med fantastiske fortællinger, som er perfekte at fordybe sig i, mens vinden blæser og minusgraderne tager over udenfor. Så lav en kop kaffe og kravl under den varme dyne i selskab med en af disse fem seje kvinder og deres dragende historier.

Håndplukket til dig

© GYLDENDAL

1. Indblik i et venskab

Ud over at være en fransk feminist og filosof, har Simone de Beauvoir også skrevet en fin roman om venskab. I De uadskillelige følger vi det specielle venskab mellem Sylvie og André. Selvom pigernes relation er tæt, lider deres forhold under Andrés stormfulde temperament og hendes mange forelskelser, som står i vejen for Sylvies intentioner om at kæmpe for sin frihed, selvstændighed og tidens mange regler og restriktioner.

Bogen åbner for et unikt indblik i Beauvoirs egen barndom, da det er en autobiografisk fortælling, som er fundet af hendes familie lang tid efter, hun gik bort. Bogen er en smuk fortælling om kærlighed – både den arrangerede og den forbudte slags under tidens normer iblandet en rørende historie om tab og venskab.

De uadskillelige af Simone de Beauvoir, ca. 200 kr. hos Bog-ide.dk

© VINTER

2. En fortælling om moderskab

Denne roman er fortællingen om at blive mor og alt, hvad det indebærer – på godt og ondt. Det er en fortælling om, hvordan man må give afkald på selvstændigheden og tiden til fordybelse for at føde og opfostre et barn – men også om den kærlighed, der opstår, når man bringer et nyt liv til verden.

Bogen udkom første gang i 2001 og skabte dengang stor debat for sin fortælling om, hvordan moderskabet ikke altid er rosenrødt. I dag er debatten om moderskabet på sit højeste, blandt andet ved hjælp af nyere skud på stammen som Olga Ravns roman Mit arbejde, og Cusks roman er mindst lige så aktuel i dag som ved udgivelsen.

Et livsværk af Rachel Cusk, ca. 225 kr. hos Saxo.com

Håndplukket til dig

© GYLDENDAL

3. En dansk klassiker

Den evigt aktuelle Tove Ditlevsen skrev Man gjorde et barn fortræd som sin debutroman tilbage i 1941. Nu er den genudgivet i forbindelse med Gyldendals klassikerkollektion, og med tematikker som ensomhed, tryghed og kærlighed er Ditlevsens roman stadig yderst relevant.

Romanen skildrer den 19-årige Kirstens liv i det københavnske arbejderkvarter, hvor hun slås med barndomstraumet om at være blevet udnyttet af en pædofil mand og mere generelt at finde ro i tilværelsen.

Man gjorde et barn fortræd af Tove Ditlevsen, ca. 150 kr. hos Gucca.dk

© POLITIKENS FORLAG

4. En dannelsesrejse

Det samme og noget helt andet er Katrine Marie Guldagers egen historie om som ung at miste først en veninde og derefter sin far. Guldager har tidligere skrevet om andres dannelsesrejse i En uskyldig familie og i Et rigtigt liv, men nu har hun åbnet op for sin egen personlige historie.

Romanen berører emner som arvestrid, skrøbelige familieforhold og det at føle sig fremmed i sin egen familie. Den unge kvinde i fortællingen føler ikke, at hun bliver set, hørt eller forstået, men gennem sproget og ved at rejse ud i verden finder hun sig bedre tilpas end i det familiedrama, der udspiller sig derhjemme.

Det samme og noget helt andet af Katrine Marie Guldager, ca. 250 kr. hos Bog-ide.dk

Håndplukket til dig

© PEOPLES PRESS

5. Natklub-krimi

Anne Mette Kirk skriver fængslende krimier, og i denne fortælling møder vi den 24-årige Clara, som er blevet efterladt i en blodpøl på toilettet på en natklub. Hvilke hemmeligheder gemmer Clara egentlig på, siden hun er endt der? Og hvordan kan en festlig sommeraften i byen eskalere til en alvorlig indlæggelse på Rigshospitalet og en omfattende efterforskning?

Låst er en fængslende fortælling om venskaber, der sættes på prøve, og de løgne, vi fortæller os selv så længe, at de til sidst bliver sandheder.

Låst af Anne Mette Kirk, ca. 200 kr. hos Bog-ide.dk