Eau de toilette eller parfume: Hvad skal du vælge?

Eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne. Hvad er forskellen – og hvad skal du gå efter? Vi har allieret os med en parfumeekspert, som guider dig på vej

parfume eau de toilette og eau de parfum
© Anna Stokland / Dior SS18

Parfume er en del af de fleste kvinders hverdag, og påføres ofte som det sidste, inden vi forlader hjemmet. Selvom de velduftende dråber har fyldt på badeværelseshylden siden de tidlige teenageår, er det alligevel de færreste, der kender forskellen på eau de parfum, eau de toilette og eau de cologne.

Vi rådført os med parfumeekspert Rikke Skov, som er indehaver af Brands of Beauty, der har introduceret danskerne for nicheparfumer som Nasengold og Nomenclature, for at gøre dig klogere på forskellen, samt hvor parfume skal sprøjtes på og hvordan de skal opbevares.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ EAU DE PARFUM, EAU DE TOILETTE OG EAU DE COLOGNE?

“Den klassiske forklaring handler om koncentrationen af duftingredienser, hvor en eau de cologne er den mindst koncentrerede, eau de toilette lidt mere, eau de parfum allermest. Den gamle betegnelse handler dermed om koncentrationen, og er klassificeret efter, hvor længe duften holder på huden.

Man betegner stadig dufte sådan, men i bund og grund handler duftens varighed om, hvilke ingredienser en duft er lavet af. En krydret duft med oud eller patchouli eller meget aromatiske blomster som ylang ylang og tuberose vil altid egne sig bedst som eau de parfum, da de naturligt holder meget længe på huden. Omvendt er citrusfrugter, som ses i rigtig mange dufte, meget flygtige ingredienser uanset koncentrationen, og en let duft med meget citrus vil egne sig bedst i cologne eller eau de toilette.”

HVOR SKAL PARFUMEN PÅFØRES, HVIS DUFTEN SKAL HOLDE LÆNGST MULIGT?

“Der, hvor pulsen slår. Det vil sige bag øret. På håndleddet. Og på halsen. Det er altid en god idé at komme duft på, når man lige er kommet ud af badet, hvor huden stadig er varm. På denne måde får man duften til at arbejde med huden.”

HVORDAN MÅ MAN IKKE OPBEVARE SINE PARFUMER, HVIS DE SKAL HOLDE LÆNGST MULIGT?

“Ligesom cremer og anden kosmetik, er det bedst ikke at opbevare dem for varmt og fugtigt. Mange begår den fejl at lade parfumerne stå på badeværelset, hvor der er skiftende temperaturer og høj fugtighed. Det er faktisk en dårlig idé, da det kan skade duftmolekylerne. Er man typen, der bruger sine parfumer hurtigt, gør det ikke så meget, men at have dufte stående i omskifteligt indeklima i flere år, er ikke godt for dem.

Det er altid bedre at opbevare dem køligt i soveværelset. Direkte lys er heller ikke godt, da det varmer duftmolekylerne i flakonen op og kan skade dem, så stil aldrig dine fine flakoner til pynt i vinduet.”

ER DER NOGLE SÆRLIGT POPULÆRE TENDENSER INDEN FOR DUFT LIGE NU?

“De syntetiske ingrediensers popularitet har været stigende i de seneste år. Mange kalder dem molekyler, hvilket er blevet et meget anvendt udtryk for disse efter verdenssuccessen med parfumemærket Escentric Molecules. Men molekyler er jo det hele, både naturlige og syntetiske, og når man taler duftkemi, går historien helt tilbage til slutningen af det 19. århundrede.

Et godt eksempel er Chanel No 5, som var den første duft med en af de kemisk konstruerede aldehyder, og som har været med til at skrive parfumehistorie. Syntetiske ingredienser er meget kostbare at fremstille. Man må endelig ikke tro, at de laves for at gøre produktionen billigere – tværtimod. Man kan så meget med parfumekemi, og det føler jeg, at forbrugerne også er ved at få øjnene op for.”